esmaspäev, jaanuar 31, 2005

Elundid ostukorvis

Taevakanal Viasat Explorer näitas nädalavahetusel väiksele eestlasele, kuidas uuriv ajakirjandus tegelikult töötab. Hästi teeniva reporteri eestvedamisel harutati lahti Indias toimuva elundiäri sasipundar. Selgus, et sajad kui mitte tuhanded puuduses kannatavad India kodanikud on sunnitud majandusliku olukorra parandamiseks müüma oma elundeid. Surnutelt aga suisa röövitakse elundeid omaste teadmata.

Kogu see äri toimub korrupeerunud ametnike teadmisel ja Hippokratese vande andnud arstide juhtimisel. Elundiäris liigutatakse miljoneid, millest elundi omaniku tasku jõuab kaduvväike osa. Reporteri pingutuste tulemusena paljastati ebaseadusliku elundiäri oragnisaatorid ning loodetavasti lõpetatakse see pull ära.

Hakkasin mõtlema, kellel see ajakirjanduslik paljastus siis nüüd kasulik oli. Kas mitte ei võetud vaesuses virelevalt indialaselt tema ainust elatusallikat? Nõudlus elundite järgi on ju olemas, pakkumine ka. Äri on kasulik mõlemale poolele. Siis aga tuleb ainult äriklassis lendav ajakirjanik ning võtab vaeselt tema vähesegi leiva. On ju nii? Jätame siinjuures kõrvale kogu selle äri ebaeetilisuse. Kui mul ikka on neeru vaja ja ma olen selle eest valmis maksma, miks ma siis ei võiks saada seda neeru osta.

Loo moraal: ei ole vaja lahendada probleeme, mille lahendamise järgselt tekkinud uut probleemi lahendada ei suudeta. Elundiäri lõpetamisega halvenevate elutingimuste parandamisest ei kõssanud keegi. Ärplemine!

1 kommentaar:

Liblikatiivuline ütles ...

Ja-ah. Mõtlesin samamoodi, lugedes (paari)nädala tagusest ekspressist seda mõrvarist mataõpetaja lugu. Õps lasti ajakirjanike surkimise peale lahti, abituriendid aga vaadaku nüüd ise, kuidas kevadisteks eksamiteks valmistutakse. Kusjuures õpilased arvasid, et las õpetaja pigem jääb... Aga SEE ei olnud antud hetkel issue.