esmaspäev, oktoober 17, 2005

Qua vadis, eestikeelsed subtiitrid?

Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsioon (EAKO) on alustanud armutut võitlust veebilehtede vastu, mis vahendavad põlveotsas tõlgitud subtiitreid DivX formaadis filmidele. Loetud päevad tagasi pani poe kinni Eesti suurim subtiitrite andmebaas - SubClub. Praegu ilutseb selle filmihuviliste altari veebiaadressil EAKO "info" koos rohkete viidetega kurjadele ja veel kurjematele paragrahvidele. Kirja on hoolega lahanud Wolli. Osade tema poolt avaldatud seisukohtadega võib tõepoolest nõustuda, osadega mitte.

Meenub aastaid tagasi EAKO poolt korraldatud kampaania lehekülgede vastu, kus mp3 faile eksponeeriti. Too kampaania osutus vägagi edukaks. Täna võib selliseid lehti neti.ee keskkonnast tikutulega taga otsida. Kirjade sisu oli siis analoogiline - lakooniline ja viidetega pikitud. Tundub, et selline lähenemine oligi õige. Lehed võeti ilma suurema kobinata maha, kuna üleriputajad teadsid sisimas isegi, et päris õige see tegevus ei olnud. SubClub-i omanikega tundub sama lugu olevat. Leht kadus kogu täiega.

EAKO kiri ise on aga lähemal uurimisel kõike muud kui hirmutav. EAKO ei ole isegi pidanud vajalikuks adressaadile selgitada, keda ja mis asjaoludel ta esindab. Selgusetuks jääb seegi, kas nad üldse ise on taibanud, kelle õigusi see tõlkimine siis ikkagi rikkunud on - filmitootjate või dialoogi autorite omi. Spetsialiseerunud õiguste kaitsjalt ootaks enamat. Ootaks põhjalikumaid selgitusi. Möönan, et subtiitrindus sellisel kujul ilmselt autorite õigusi käsitlevate normidega kooskõlas ei ole ja ehk tõepoolest oleks autoritel võimalik oma õiguste kaitseks kohtus üht-teist ära teha. EAKO-l selleks aga vaevalt jõudu ja volitusi jätkuks. Ainus sisuline asi, mida nad ilmselt teha saaksid oleks kriminaalasjade menetlemise õigusega isiku poole pöördumine ning neile menetluse alustamiseks vajaliku aluse ja ajendi andmine.

Sõltumata sellest, et autorite õigusi rikutakse iga päev massiliselt, võiks autorite õiguste kaitsmine toimuda siiski väärikalt ja korrektselt. Inimesele ei tohiks jätta muljet, et tema poole pöörduja on autor või autori volitatud esindaja, kui tegelikult ei ole tegemist kummagagi. Õige oleks ka märkida, milliseid autoreid esindatakse ja millisel alusel. Samuti, milline osa lehest või millised failid tuleb eemaldada. Loojad on ühiskonna kultuursema osa esindajad. Loojate eisndajad võiksid oma tegevses seda joont edasikanda.

Kommentaare ei ole: